Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


  Tronsonul feroviar Basarabeasca- Berezino a fost dat în exploatare

  După exact 2 luni de lucrări, tronsonul de cale ferată Basarabeasca- Berezino este funcțional. Ceea ce înseamnă că începând cu luna septembrie, Republica Moldova va putea exporta și importa mărfuri pe cale feroviară  prin portul dunărean Izmail din Ucraina, ocolind regiunea transnistreană. Inițial, tronsnul feroviar Basarabeasca- Berezino va fi doar pentru transport de marfă, în viitor, însă vor putea fi relansate și curse de pasageri.

  Calea ferată care unește cele două state se întinde pe o lungime de aproximativ  23 km, dintre care 1,2 km pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru reconstrucția segmentului feroviar din țara noastră, CFM a alocat peste un milion de euro. Redeschiderea tronsonului Basarabeasca-Berezino va permite transportarea zilnică a aproximativ 12 mii de tone de marfă, fiind redusă semnificativ aglomerația de pe portul Reni.  Astăzi de pe peronul gării feroviare din Chișinău a pornit primul tren marfar, format din 24 de semivagoare încărcate cu articole din metal, cu destinația Galați. Totodată, prin intermediul segmentului de cale ferată reabilitat, Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE.

  În contextul evenimentului, a avut loc și o întrevedere a delegațiilor celor două țări la care s-au discutat mai multe subiecte de interes comun. Printre cele mai importante au fost deschiderea punctului comun de control a transportului feroviar la stația Basarabeasca, efectuarea tranzitului trenurilor prin stația Reni fără a efectua controlul vamal, liberalizarea transportului rutier de marfă între Republica Moldova și Ucraina, arenda cisternelor feroviare din parcul feroviar al Ucrainei pentru transportul păcurii. 

  De asemenea, oficialii s-au referit și la stadiul de realizare a contractului privind serviciile de tracțiune cu locomotivele S.A. „Ukrzalizniția”, serviciul căreia deja se prestează, precum și la repatrierea vagoanelor/mărfurilor din vagoane, blocate pe teritoriul Ucrainei de la momentul începerii războiului. 

  Amintim că lucrările de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino au fost lansate în luna iunie, atunci ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a semnat cu omologul său ucrainean, Oleksandr Kubrakov, Memorandumul de Înțelegere pentru dezvoltarea tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino. Acest segmet feroviar nu a fost funcțional aproape 25 de ani.

   


  08.07.2024 | Trenul de pompieri – în acțiune
  Astăzi, 08 iulie 2024, echipa de pompieri a trenului de intervenție la incendii a Căii Ferate din Moldova a reacționat promt, reușind în timp restrâns să câștige lupta cu flăcările, care au cuprins iarba uscată de-a lungul liniei de cale ferată și prezentau pericol real de distrugere a traverselor de lemn.Focarul incendiului vegetal a fost sesizat pe teritoriul Ucrainei aproximativ la ora 12.00. Datorită timpului canicular, flăcările și-au lărgit aria, trecând hotarul și cuprînzând tronsonul de cale ferată Cimișlia-Basarabeasca, kilometrul 125. Angajații Căii Ferate au reacționat imediat, informând Inspectoratul General pentru Situații de Urgență....

  28.06.2024 | Surpriză inedită pentru călători
  De o surpriză inedită au avut parte atât călătorii, cât și persoanele care îi însoțeau, aflați la 27 iunie 2024 în incinta Gării feroviare Chișinău. Tinerele talente Marcel și Daniel Lazăr au interpretat live muzică clasică de calitate. Spectatorii surprinși, plini de emoții pozitive, au apreciat prin aplauze frumusețea acordurilor și măiestria interpreților. ...

  26.06.2024 | Sfaturi utile și recomandări în timpul călătoriei cu trenul
  Se recomandă sosirea în gara feroviară din timp și concretizarea la biroul de informații a celei mai apropiate zone de îmbarcare pentru ocuparea locului rezervat. Pentru a evita traumatismul este necesară dublarea atenției și un comportament civilizat, în special la traversarea liniilor de cale ferată, care urmează a fi efectuată doar în locurile special amenajate, la urcare pe scara vagonului sau coborâre din tren. ...
  Afișați mai multe ...
  Contactează-ne!